تبلیغات
میکروبیولوژی - بوتولیسم‌
میکروبیولوژی
همه رویاهای ما میتواند محقق شوند ، اگر ما شجاعت دنبال کردن آن ها را داشته باشیم.
 
پنجشنبه 11 آبان 1391 :: نویسنده : یزدانی

بوتولیسم‌ یک‌ نوع‌ مسمومیت‌ غذایی‌ جدی‌ ولی‌ غیر مسری‌ است که‌ معمولاً در اثر خوردن‌ غذای‌ آلوده‌ به‌ سمی‌ که‌ شدیداً دستگاه‌ عصبی‌ را متأثر می‌سازد، رخ‌ می‌دهد. مسمومیت‌ با این‌ سم‌ به‌ دو شکل‌ دیگر نیز به‌ وجود می‌آید، بوتولیسم‌ ناشی‌ از زخم‌، و بوتولیسم‌ شیرخواران‌. بوتولیسم‌ اصولاً دستگاه‌ عصبی‌ مرکزی‌ و دستگاه‌ عضلانی‌ را تحت‌ تأثیر قرار می‌دهد.

 

 علایم‌ شایع‌

علایم‌ زیر معمولاً 36-18 ساعت‌ پس‌ از خوردن‌ غذای‌ آلوده‌ رخ‌ می‌دهند:

تار شدن‌ دید، یا دو تا دیدن‌

افتادن‌ پلک‌های‌ چشم‌

خشک‌ شدن‌ دهان‌

خورده‌ خورده‌ صحبت‌ کردن‌

مشکل‌ در قورت‌ دادن‌ غذا یا مایعات‌

استفراغ‌ و اسهال‌

ضعف‌ دست‌ها یا پاها، که‌ نهایتاً ممکن‌ است‌ به‌ فلج‌ نیز بیانجامد.

تب‌ وجود ندارد.

توانایی‌های‌ ذهنی‌ دچار اختلال‌ نمی‌شوند. علایم‌ زیر در شیرخواران‌ رخ‌ می‌دهند:

یبوست‌ شدید

گریه‌ ضعیف‌

ناتوانی‌ در مکیدن‌ پستان‌ مادر

   علل‌

عفونت‌ غذاها (عمدتاً کنسروی‌) با باکتری‌ کلستریدیوم‌ بوتولینوم‌. این‌ باکتری‌ در غذای‌ آلوده‌ یا خوب‌ پخته‌ نشده‌ رشد می‌کند. با رشد این‌ باکتری‌ در غذا، سم‌ قدرتمندی‌ تولید و ترشح‌ می‌شود که‌ توانایی‌ جذب‌ از دستگاه‌ گوارش‌ و گسترش‌ به‌ دستگاه‌ عصبی‌ مرکزی‌ را دارد.

غذاهایی‌ که‌ با احتمال‌ بیشتری‌ ممکن‌ است‌ باعث‌ بوتولیسم‌ شوند عبارتند از: سبزیجات‌ و میوه‌هایی‌ که‌ در خانه‌ کنسرو می‌شوند، ماهی‌، گوشت‌، سوسیس‌ خوب‌ پخته‌ نشده‌، گوشت‌ دوده‌ داده‌ و محصولات‌ لبنی‌

در شیرخواران‌ زیر یک‌ سال‌، عسل‌ خام‌ یا سایر غذاهای‌ پخته‌ نشده‌ ممکن‌ است‌ باعث‌ بوتولیسم‌ شوند.

این‌ باکتری‌ امکان‌ دارد زخم‌ را نیز آلوده‌ سازد و سم‌ ترشح‌ کند.

   عوامل‌ افزایش‌دهنده‌ خطر

شیرخواران‌

کنسروهای‌ خانگی‌. به‌ خصوص‌ باید مراقب‌ باقلا و لوبیای‌ سبز بود.

   پیشگیری‌

اگر قسمتی‌ از قوطی‌ کنسرو بیرون‌ زده‌ است‌، یا اینکه‌ محتویات‌ آن‌ رنگ‌ یا بوی‌ عجیبی‌ دارند، اصلاً لب‌ به‌ آن‌ نزنید.

هیچگاه‌ غذایی‌ که‌ قطعاً مشخص‌ نیست‌ خوب‌ پخته‌ یا کنسرو شده‌ است‌ را نخورید.

هیچگاه‌ به‌ شیرخواران‌ غذای‌ حاوی‌ عسل‌ یا شربت‌های‌ ضد سرفه‌ ندهید.

جوشاندن‌ غذا می‌تواند از بوتولیسم‌ پیشگیری‌ کند، اما بهتر است‌ اطلاعات‌ خود را در مورد جزئیات‌ کنسرو کردن‌ و پختن‌ غذا به‌ طریقه‌ بی‌خطر، افزایش‌ دهید.

اگر مشکوک‌ به‌ بوتولیسم‌ هستید، با مرکز بهداشت‌ نزدیک‌ محل‌ خود تماس‌ بگیرید. در صورت‌ قطعی‌ شدن‌ مسأله‌، باید از طریق‌ رسانه‌ها اطلاع‌رسانی‌ کرد و غذاهای‌ آلوده‌ را نیز از مغازه‌ها جمع‌آوری‌ نمود.

   عواقب‌ مورد انتظار

با اقدام‌ فوری‌، پیامد بیماری‌ خوب‌ است‌. هر چه‌ قدر مقدار سم‌ ورودی‌ بیشتر باشد، علایم‌ زودتر آغاز می‌شوند و وضعیت‌ بیمار نیز خطرناک‌تر خواهد بود. میزان‌ کلی‌ مرگ‌ومیر 25%-10% است‌.

   عوارض‌ احتمالی‌

عفونت‌ ریوی‌ در اثر عدم‌ توانایی‌ در بلع‌ مناسب‌ غذا و ورد آن‌ به‌ ریه‌ها

نارسایی‌ ریوی‌ ناشی‌ از ضعف‌ عضلات‌ تنفسی‌

مرگ‌

درمان‌

    اصول‌ کلی‌

بستری‌ کردن‌ بیمار جهت‌ انجام‌ مراقبت‌های‌ ویژه‌. امکان‌ دارد بیمار به‌ تهویه‌ مکانیکی‌ نیاز پیدا کند.

اگر تنها چند ساعت‌ از خوردن‌ غذای‌ مسموم‌ گذشته‌ باشد، بیمار را وادار به‌ استفراغ‌ کنید.

اگر مشکوک‌ به‌ بوتولیسم‌ هستید، در صورت‌ امکان‌ مقداری‌ از غذای‌ آلوده‌ را برای‌ بررسی‌ آزمایشگاهی‌ در داخل‌ یخچال‌ نگهداری‌ کنید.

   داروها

تزریق‌ سرم‌ ضد سم‌ بوتولیسم‌ جلوی‌ بدتر شدن‌ بیماری‌ را می‌گیرد. سرم‌ ضد سم‌ از سرم‌ اسب‌ مشتق‌ می‌شود، که‌ علی‌رغم‌ اینکه‌ زندگی‌ فرد را ممکن‌ است‌ نجات‌ دهد، اثرات‌ جانبی‌ جدی‌ دارد.

   فعالیت‌

به‌ هنگام‌ بستری‌ بودن‌ در بیمارستان‌، استراحت‌ در تخت‌ لازم‌ است‌. پس‌ از درمان‌، فعالیت‌های‌ عادی‌ را تدریجاً از سر گیرید.

   رژیم‌ غذایی‌

معمولاً تزریق‌ مایعات‌ و تغذیه‌ داخل‌ وریدی‌ به‌ هنگام‌ بستری‌ شدن‌ بیمار لازم‌ است‌، زیرا بیمار در بلع‌ مشکل‌ دارد. پس‌ از درمان‌، رژیم‌ غذایی‌ خاصی‌ توصیه‌ نمی‌شود.

    در این‌ شرایط‌ به‌ پزشک‌ خود مراجعه‌ نمایید

اگر شما یا یکی‌ از اعضای‌ خانواده‌ تان علایم‌ بوتولیسم‌ را دارید. در این‌ حالت‌ بلافاصله‌ آمبولانس‌ خبر کنید. این‌ یک‌ وضعیت‌ اورژانس‌ است‌.

اگر ضعف‌، تاری‌ دید یا خورده‌ خورده‌ صحبت‌ کردن‌، دوباره‌ ظاهر شوند. بازگشت‌ این‌ علایم‌ ممکن‌ است‌ نشاندهنده‌ نیاز به‌ درمان‌ بیشتر باشد






نوع مطلب : باکتری، بیماریها، 
برچسب ها :




 
درباره وبلاگ

دانشجوی رشته میکروبیولوژی هستم.هدف من جمع آوری مطالب مفیدو آموزنده و کمک به دانشجویان این رشته و دیگر رشته های پزشکی وزیست شناسی است که امیدوارم سودمند واقع شود.مرا از نظرات خودتون در جهت ارتقای وبلاگ بهره مند کنید.جهت درج مطالب مرتبط در این وبلاگ، آنها را به پست الکترونیکی من بفرستید تا در صورت مطابقت موضوع و تأیید محتوا، با ذکر نام یا لینک شما، در اختیار علاقه مندان قرار دهم.
مدیر وبلاگ : یزدانی

مطالب اخیر
نویسندگان
پیوندهای روزانه
میکروبیولوژی
زیست شناسی سلول مولکولی(پایگاه علمی دانشجویان ورودی 91 دانشگاه شهید مدنی آذربایجان)
سایت تخصصی میکروبیولوژی
میکروب شناسی پزشکی(استاد فائزی)
مهندسی پزشکی
بیوشیمی
اینجا همه چی درهمه
دانشجوی آب و خاک
نت نوشته های یک دختر میکروبیولوژیست
وبلاگ رسمی میکروبیولوژی تهران
انجمن دانشجویان مهندسی کشاورزی ازادشهر
زیست شناسی (عمومی)
زیست شناسی سلولی مولکولی 90 دانشگاه شیراز
میکروب شناسی
پایگاه رسمی انجمن علمی میکروبیولوژی کرج
جی جی دانلود
(زیست شناس سلولی90)
وبلاگ دانشجویان زیست شناسی دانشگاه مازندران
انجمن میکروبیولوژی دانشگاه آزاد همدان
اخبار علمی+مطلب های علمی
بیوتکنولوژی
دانشجویان میکروبیولوژی دانشگاه شهیدبهشتی
میکروبیولوژی تخصصی
بیو میکروبی
تخصصی رشته میکروبیولوژی
حامدعبداللهی
وبلاگ توووووپ علمی
سایت میکروبیولوژیست ها
وبلاگ دانشجویان میکروبیولوژی 89 دانشگاه اصفهان(میکروب ها چه میگویند!!)
بیوتکنولوژی
دلکده
میکروبیولوژی87دانشگاه آزاد جهرم
علوم آزمایشگاهی
پورتال تخصصی میکروبیولوژی
میکروب شناسی
مجله میکروبیولوژی
وبلاگ تخصصی میکروبیولوژی-بیوتکنولوژی
ویروس شناسی
اخبار روز
جلوه های علوم
گرایش های ارشد میکروبیولوژی
همه تست های کنکور ارشد و دکترای میکروبیولوژی.بیوتکنولوژی.علوم سلولی مولکولی.ژنتیک.بیوشیمی
انجمن میکروبیولوژی سوئیس
انجمن میکروبیولوژی استرالیا
میکروبیولوژی 88 لاهیجان
همه پیوندهای روزانه
ارسال پیوند روزانه

نظرسنجی
نظرت درباره وبلاگم چیه؟







آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :

<

-_ !News _-